Alleen op de wereld...

maxresdefault 300x165Ik ben deze dagen een beetje Remy uit ‘Alleen op de wereld’. Als kind was ik dol op dit verhaal. De inhoud kan ik me niet meer herinneren, maar wel het gevoel van grote eenzaamheid. Ook vond ik het erg eng. En dat komt allemaal meteen weer terug als ik het plaatje zie…brrr.

 

En nu ben ik dus een beetje Remy. Ik ben namelijk helemaal alleen aan het werk in de kantoortuin van de Metropoolregio Eindhoven in het RHCe. Maar dit is heerlijk alleen, niets engs aan.

Het enige vervelende is dat hier de lichten automatisch uitgaan als er niet genoeg beweging is. Dus regelmatig zit ik opeens in het half duister. Dat gebruik ik dan als teken om even thee te maken of een dansje te doen (tja, er is toch niemand en de Top2000 staat aan).

 

Bij de ambtelijke ondersteuning van de Metropoolregio Eindhoven werken we met 23 mensen, weinig he? Er zijn mensen die denken dat wij nog steeds een groot log apparaat zijn. Nee dus, wij zijn een kleine, energieke en flexibele club! Onze werkruimte is één kantoortuin met 18 werkplekken. En ondanks dat het niet veel mensen zijn, is het normaal een hele drukke bedoening, met veel gepraat met elkaar (mijn collega’s zijn 'groengeel' weet je nog..).

 

Praten, is dat werk dan?

20161214 foto 2 bij blog BMDe 21 gemeenten werken samen, dat is de Metropoolregio Eindhoven. Alle besluitvorming gebeurt in de 21 gemeenteraden. De Metropoolregio Eindhoven is dus geen regiobestuur, de gemeenten besturen de regio! En wij ondersteunen de gemeenten hierbij. Wij regelen de randvoorwaarden, en zijn de aanjager voor het debat en de actie. We organiseren dat er een gezamenlijke strategie wordt gemaakt. We bereiden beslisdocumenten voor waarbij de input komt van gemeenten, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Ook zorgen we dat lokale ontwikkelingen gebundeld worden en kennis weer gedeeld wordt. En in ons werk pionieren we. De veranderende wereld vraagt om andere oplossingen, oplossingen die we samen soms nog moeten bedenken.

Hiervoor organiseren we bijeenkomsten en ontmoetingen, heel veel bijeenkomsten en ontmoetingen. Want nabijheid is het sleutelwoord. Innovatie vindt pas plaats als mensen elkaar in de ogen kijken. We organiseren de ontmoetingen, en we brengen de actuele kennis mee, de juiste netwerken en een creatieve kijk op wat er moet gebeuren. Als je elkaar ontmoet en kent, ontstaan dynamiek, begrip en draagvlak. Samen komen we tot een nieuwe energie waar de vonken van af vliegen! Het is niet meer ‘zij van de Metropoolregio Eindhoven’, maar ‘wij’.

Dat alles betekent dus heeel veeel praten met elkaar. Dus ja, praten hoort bij ons werk!

 

Rust

En nu is er niemand.  Heel erg fijn. Even rust om na te denken. Even tijd voor reflectie. En tijd om vooruit te kijken. In 2017 gaat van alles gebeuren waarvan nog niet duidelijk is wat het precies betekent voor ons: de Actieagenda Brainport (in het kader van Brainport Mainport),  de versnellingsafspraken met de provincie Noord-Brabant, de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven (de 21 gemeenten gaan denken en praten over hoe ze samenwerken in de Metropoolregio Eindhoven). Dat wordt in 2017 dus weer veel praten met elkaar... nu nog maar even genieten van de stilte en rust!

 

Tot in het nieuwe jaar!

J-L. Withaar

Netwerkregisseur

 

Naar overzicht

Delen

FacebookTwitterLinkedIn