Metropoolregio Eindhoven blog

De Metropoolregio Eindhoven is een flexibele, energieke netwerksamenwerking op de thema’s waarop regionale samenwerking echt nodig is. Het is een netwerk van 21 gemeenten met triple helix partners en ambtelijke ondersteuning.

Op deze pagina komen de leden van het netwerk aan het woord, zij laten zien hoe de Metropoolregio Eindhoven werkt. De blogs worden geschreven door verschillende mensen, met verschillende rollen en dus ook verschillende verhalen. Maar ze hebben allemaal gemeen dat het trotse ‘metropolitans’ zijn.

 

Veel leesplezier!

 

Overigens: als je zelf een enthousiaste ‘metropolitan’ bent en je wilt je ervaringen in de Metropoolregio Eindhoven hier delen via een blog: laat het even weten: ...

 

Electrifying

Onze regio wil de eerste energieneutrale stedelijke regio van Nederland zijn. Alle energie die hier nodig is, willen we ín de regio winnen.

Een kennisgedreven organisatie  

Het is een tijdje geleden, maar ik heb weer een stagiair! Jawel! En hij heet Jordy. Jordy gaat aan de slag met de Metropoolregio Eindhoven als kennisgedreven organisatie.

Als lemmingen de afgrond in?

Ik ben dol op spreekwoorden en gezegden. Eerder schreef ik al over het trekken aan een dood paard. Leuk is ook het verhaspelen van spreekwoorden. Dit heeft me door mening saaie vergadering heen gesleept. Vorige week had een collega het over “zich als lemmingen in de afgrond storten”.

Twee jaar Metropoolregio: samenwerken is niet vanzelfsprekend (deel 4)

In het proces van de evaluatie denk je wel eens terug: “hoe is die nieuwe bestuurlijke samenwerking toch tot stand gekomen?

Twee jaar Metropoolregio: de samenwerking schuurt (deel 3)

Zoals ik in de vorige blogs schreef, is het zeer voor de hand liggend dat het werken aan de regionale ambities beter gaat wanneer de 21 gemeenten samenwerken, de neuzen dezelfde kant op komen te staan en uitvoeringskracht wordt gemobiliseerd. Net zo goed geldt, dat de samenwerking gebaat is met smeerolie in de bestuurlijke raderen. Samenwerken gaat namelijk niet vanzelf.

Het dode paard

Jaren geleden hoorde ik tijdens een informatieavond een burgemeester zeggen dat hij iets niet ging doen omdat de trekken aan een dood paard was. Die uitspraak vond ik toen meteen bijzonder.

Kleine moeite, groot plezier!

Soms kan ik van een klein berichtje enorm vrolijk worden. Zoals van het mailtje dat ik deze week ontving van een bedrijf aan wie we een subsidie uit het Stimuleringsfonds hebben toegekend.

Twee jaar Metropoolregio: meer trots, dat mag wel (deel 2)

Als ik de krantenartikelen lees en de reacties in het veld hoor, dan is de Metropoolregio vooral een ‘praatclubje’. Gelukkig denk ik dan, er wordt temminste met elkaar gepraat

Twee jaar Metropoolregio: samenwerking maakt het verschil! (deel 1)

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Metropoolregio Eindhoven nu midden in een grote evaluatie zit. De centrale vraag van de evaluatie is of de gekozen bestuurlijke samenwerkingsvorm (voldoende) bijdraagt aan het realiseren van de gezamenlijke ambities. Deze evaluatie doen we in een tijd waarin over de hele linie wordt nagedacht over de bestuurskracht van de (lokale) overheid. Deze zelfreflectie van de gemeenten in deze regio, dus het kijken naar het eigen functioneren, is moedig én bemoedigend.

Stilzitten??

Vandaag begint officieel de evaluatie van Metropoolregio Eindhoven. De eerste reactie is dan ‘als je geschoren wordt, moet je stilzitten’.

Delen

FacebookTwitterLinkedIn